Kevään korvilla

davKevät on tehnyt tuloaan näillekin nurkille jo tovin välillä voitonriemuisesti marssien, välillä arkana pakoillen. Tänään saatiinkin herätä täällä Forssassa lumisateen keskellä. Museosalissa on kuitenkin riittänyt tohinaa ja kuumeista valmistelua, sillä päivät avajaisiin kuluvat koko ajan harvemmiksi. Vasarat ovat paukkuneet, maalitelat suihkineet ja innokkaat työläiset vuoroin riemuinneet, vuoroin tuskailleet.

Tällä hetkellä olemme saaneet pääasiallisesti kaiken vanhalla lajistopuolella kuntoon. Vitriinit on pesty, näytteet puhdistettu, esillä olevia yksilöitä valikoitu ja kaikki ylimäädavräinen viety kokoelmatiloihin. Samaan aikaan olemme ottaneet paljon askeleita uuden Suojassa -näyttelyn saralla. Suurin osa työstä on kuitenkin tehty vielä tähän asti tietokoneen näytöllä, piirtopöydällä sekä suunnittelun puolella. Ehkä juuri siksi tuntuukin, että viime viikkoina näyttely olisi edennyt suorastaan harppoen, kun pitkän suunnittelutyön tulokset alkavat hiljakseen konkretisoitua varsinaiseksi näyttelyksi.

 

Viime päivät salissa ovat erityishuomiota saaneet dioraamat, joita uuteen näyttelyyn rakentuu kaksi. Metsäluontoa esittelevä pikkudioraama sai taustakuvansa sekä Tarjan taitavissa käsissä jo hieman sisältöäkin. Suuri määrä huolella kerättyjä ja kuivattuja oksia, sammalia ja käpyjä asettui hissukseen dioraaman maisemaan. Työ vaatii vielä viimeistelyä, mutta melko pitkälle on jo päästy, kuten alla olevista kuvistakin näkee. Seuraavaksi vuorossa on kaupunkidioraaman rakennustyö. Sen valmistuksessa auttavat pieneltä osaltaan myös Forssan kuvataidekoulun oppilaat.

 

Saimme taloon ensimmäiset suurkuvatulosteet eri käyttötarkoituksiin viikko sitten. Niiden avulla haimme tuntumaa painojälkeen sekä materiaaleihin nähdäksemme, miten ne toimisivat lopullisessa sijoituksessaan salissa. Tulosteilla on hurjan iso merkitys siihen, miltä sali ja näyttely lopulta tulevat näyttämään. Niiden testaaminen ja asennus ovatkin muuttaneet museota jo nyt paljon.

Kuun loppupäässä on painotuotteiden lopullinen deadline eli nyt meillä pitää kiirettä, kun viimeistelemme opastekstejä, valikoimme kuvia ja työstämme tiedostoja juuri oikeanlaisiksi. Toukokuussa kaikkien painotuotteiden saavuttua Suojassa alkaa muokkautua lopulliseen muotoonsa. Kun saamme kaikki tarvittavat osaset, jäljelle jää kokoaminen ja hienosäätö.

Työt täällä edistyvät siis koko ajan ja olemme iloisia sekä innostuneita siitä, miten museo muokkautuu kohti uutta muotoaan. Toki matka ei ole ollut mitenkään suoraviivainen ja ongelmaton, päinvastoin. Monet suunnitelmat ovat muuttuneet, kun olemme huomanneet ne toimimattomiksi tai keksineet jonkin uudenlaisen tavan ratkaista asiat.

Olemme lisäksi todella kiitollisia kaikille niille yksittäisille ihmisille, yhteisöille ja yrityksille, jotka ovat ojentaneet meille auttavan kätensä matkallamme. Etenkään vapaaehtoisten ja talkoolaisten merkitystä ei voi kylliksi korostaa. Tämä näyttely on todellakin tehty alusta loppuun yhdessä ja yhteistyöllä eri ihmisten osaamisen täydentäessä toisiaan. On ollut etuoikeutettua päästä seuraamaan läheltä näin monen lahjakkaan ihmisen työskentelyä. Toivon, että tämä taidokas osaaminen, lämmin välittäminen aiheesta sekä vilpitön innostus tärkeästä työstä välittyy teille kaikille myös lopputuloksesta.

-Annukka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s