Yrttien maailma 12.6.2016

Tasan viikon päästä sunnuntaina museon ovet aukeavat tavallista aiemmin, kun vietämme Villiyrttipäivää 11:00-15:00. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Paikalla on koko tapahtuman ajan yrttiasiantuntijoita vastaamassa yleisön kysymyksiin. Lisäksi tasatunnein järjestetään parinkymmenen minuutin luentoja eri aihepiireistä. Jokaisen luennon jälkeen on varattu aikaa myös kysymyksille ja keskustelulle. Tapahtuma sopii vauvasta vaariin kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.

jauhosavikka2
Jauhosavikka on hyvä ruokakasvi

Villiyrtit ja niiden käyttäminen ovat nousseet viime vuosina suoranaiseksi hittitrendiksi. Lehdet, televisio ja verkko esimerkiksi blogeineen ovat täynnä villiyrttiasiaa. Mikäs sen mahtavampaa, kun kyseessä on ilmainen, ravintorikas ruoka, joka vie kerääjänsä luontoon viihtymään!

Villiyrttien keräilyyn ja käyttöön on monia hyviä syitä. Luonnonkasvimme ovat todella monipuolisia. Niistä löytyy raaka-aineita niin lämpimiin ruokiin, salaatteihin, mausteisiin, juomiin, leivontaan ja koristeiksi. Yrtit ovat  täysin ilmaista ruokaa, jota kuka tahansa voi suunnata keräämään, jokamiehenoikeudet mielessään pitäen. Ruoan matka maastosta omalle lautaselle on harvinaisen selkeä ja läpinäkyvä. Luonnonkasvit ovatkin lähiruokaa parhaimmillaan. Luonnonkasvimme ovat usein paljon viljeltyjä kasveja ravintorikkaampia. Ne sisältävät runsaasti mm. ravintokuitua, C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania. Lisäksi niissä on monia muita suotuisasti terveyteen vaikuttavia yhdisteitä.

Juhannus 2011 037
Siankärsämö on mainio kasvi etenkin mausteeksi ja lieväksi rohdokseksi

Ilmiöllä ovat myös ikävämmät kääntöpuolensa. Kaikki eivät perehdy kasvien tunnistamiseen, niiden käytös rajoituksiin tai esimerkiksi jokamiehenoikeuksiin. Itse olen törmännyt esimerkiksi sosiaalisen median yrttiryhmissä tiedusteluihin, joissa ihminen on syönyt itselleen tuntematonta kasvia ja alkanut vasta jälkikäteen selvittää, mitä olikaan tullut syöneeksi. Tuolloin kyseessä oli myrkyllinen rönsyleinikki, mutta onneksi syöntimäärä oli jäänyt pieneksi. Tärkein ensimmäinen sääntö yrttejä keräämään suunnatessa onkin sama kuin sienimetsälle aikoville: Opettele tunnistamaan syötävät lajit sekä tappavan myrkylliset lajit. Kerää vain sellaisia lajeja, jotka varmuudella tunnistat itse syötäviksi. Jos epäröit, ota mukaan kasvit tunteva kaveri tai suuntaa askeleesi kurssille.

Yrtteily on noussut yhtenä vastamuotona voimakkaan teknologistuvalle maailmallemme tarjoten paluun entisiin aikoihin sekä luonnonmukaisempaan, puhtaampaan ruokaan. Tässä innostuksessa saatetaan unohtaa, että harva kasvi tahtoo ehdoin tahdoin tulla syödyksi. Monissa syötävissäkin kasveissa on pieniä pitoisuuksia erilaisia haitta-aineita, jotka pitkässä ja säännöllisessä käytössä alkavat kertyä elimistöömme ja rasittavat sitä. Nyrkkisääntönä voikin pitää kohtuutta ja monipuolisuutta. Jos innostuu lisäämään jotakin kasvia päivittäiseen ruokavalioonsa, kannattaa vaihtaa toiseen lajiin parin viikon käytön jälkeen. Joillakin kasveilla on myös erityisiä rajoituksia, jotka on hyvä ottaa huomioon kyseistä kasvia käytettäessä. Esimerkiksi nestettä runsaasti poistava kasvi voi olla huono valinta munuaisvaivoista kärsivälle. Yrteistä innostuvan kannattaakin tutustua alan kirjallisuuteen tai suunnata asiantuntevan opettajan kurssille.

Villiyrttipäivän aikataulu

11:00 Villiyrttien tunnistaminen
12:00 Yrtit lautasella –yrttien käyttö kokkailussa
13:00 Ihoa hellivät yrtit
14:00 Lääkeyrtit

Tervetuloa tutustumaan yrttien maailmaan!

-Annukka

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s