Syksyinen sieniretki

retki8
Aurinko paistoi koko retken

Sateen rummuttaessa parhaillaan tasaisesti ikkunaa on hyvä palata ajatuksissa viime sunnuntain auringonpaisteeseen. Tuolloin vietimme iltapäivän retkeillen Ruostejärven kesäsiirtolan maisemissa. Vaikka olin itse aiemmin Ruostejärvellä käynyt, siirtolan alue oli minullekin vieras.

retki4
Kesäsiirtolan pihalla sieniä tutkimassa
retki3
Vanhat katulamput olivat jäkälien ja sammalten peitossa

Asiakaspalautteissamme on toivottu jatkuvasti retkiä, joten päätimmekin tästä viisastuneina vetää syysretken. Tarkoituksena oli, että retkellä olisi mahdollisuus oppia uutta etenkin sienistä ja käävistä, jos mokomia vain suinkin tänä erikoisten säiden syksynä olisi noussut.  Mukaan lähtikin avukseni sienten määritykseen Poson Liisa, joka auttoi taannoin rakentamaan myös elokuun sieninäyttelyämme. Tuomen Aila puolestaan tarjosi apuaan etsimällä meille soveliaat retkimaastot. Isot kiitokset siis molemmille!

retki7 retki2retki6 retki5 Erikoiset kelit ovat koetelleet etenkin sientenystäviä, mutta me löysimme retkellä lajistoa runsaasti. Kaikkiaan tarkkaavaisten retkeläisten bongailut tuottivat retken saldoksi lähes 35 lajia sieniä ja 5 kääpälajia. Osa löydöksistä oli syömäkelpoisia, mutta sato oli monien herkullisten lajien kohdalla sangen niukka. Onneksi niitä täydentämään löytyi myös esimerkiksi värjäyssieniä. Metsästä yksi jos toinenkin napsi myös suuhunsa ja pussiin niin mustikoita, juolukoita kuin puolukoitakin.

retki9
Haperonvieras
retki12
Leppähelokka

Kierrettyämme rauhalliseen tahtiin sienilöytöjä tehden siirtolan maisemat, siirryimme vähän matkan päähän näköalapaikalle Ruostejärven rannalle. Korkean mäen päällä olevalla taukopaikalla oli hyvä kaivaa evästarpeet esille ja istahtaa alas nauttimaan niin säästä kuin maisemista.

retki10
Ruostejärven näköalapaikalla majailivat myös joutsenet

Retki oli mukava pieni pyörähdys Ruostejärven maisemissa. Porukka oli todella mukava, tunnelma leppoisa ja meno kiireetöntä. Kaikenlaista pientä ja suurta ihmeteltävää löysimme, ja toivottavasti kaikille tarttui matkaan jotakin uuttakin. Me jäämme suunnittelemaan seuraavaa retkeä, toiveita saa ja pitää ehdottomasti esittää!

-Annukka

Retkellä löydetyt lajit esiintymisjärjestyksessä: ruostekärpässieni, nuijamalikka, lohisieni, vaaleaorakas, sp. hiippo, leppähelokka, suomurousku, kangaspalsamirousku, uurrepesäsieni, sp. seitikki, poimuhiippo, lehmäntatti, rusokärpässieni, keltajalkahiippo, suppilomalikka, koivunkantosieni, mustarousku, keltavahvero, sp. mustesieni, haaparousku, pulkkosieni, punavyöseitikki, karhunseitikki, nurmirousku, löyhkäseitikki, ruostetäpläjuurekas, verihelttaseitikki, haisuhapero, lepikkorousku, punakärpässieni, samettijalka ja haperonvieras. Lisäksi löysimme kaksi lajia, joiden määritys on vielä kesken.

Käävistä löytyi pökkelökääpä, taulakääpä, aniskääpä, pakurikääpä ja kynsikääpä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s