Loimalammin-Salmistonmäen suojelualue

Viime viikon perjantaina pääsin taas maastoretkelle perehtymään toiminta-alueeseemme. Olin jo aiemmin ilmaissut mielenkiintoni aluetta kohtaan aikeinani suunnata paikalle itsekseni, mutta onnekseni muu museon väki ehti saada paidanliepeestäni kiinni ennen yritystäni. Sainkin itselleni alueen hyvin tuntevan Tuomen Ailan oppaaksi ja jälkiviisaana minun on todettava, että tämä oli todellinen onni.

salmisto1
Luontopolulta löytyivät tarkat opasteet eri biotyypeistä ja niiden lajistosta

Salmistonmäen alue on Lounais-Hämeessä harvoja kasvillisuudeltaan edustavia haka-, keto- ja metsälaidunalueita. Se on luokiteltu myös valtakunnallisesti arvokkaaksi perinnebiotooppikeskittymäksi. Alueella kasvaa niin uhanalaisia, silmällä pidettäviä että huomionarvoisia kasvilajeja. Sieltä on inventoitu myös EU:n luontodirektiivin I liitteeseen kuuluvia erityisen tärkeitä luontotyyppejä.

salmisto8
Luontopolun alueella on lampaita maisemanhoitotöissä

Saavuimme alueelle lentokentän puolelta, seuraten vanhoja polku-uria. Alueelle on ilmeisimmin tehty luontopolku, mutta se on paikoin hyvin umpeenkasvanut ja osa kylteistäkin on heikommassa kunnossa. Etukäteen tuntui myös olevan mahdotonta löytää karttaa tai muuta osviittaa polun tarkemmasta sijainnista, mikä ainakin omalta osaltani vähentää tehokkaasti intoa lähteä moista etsimään itsenäisesti. Toivottavasti esimerkiksi kaupunki linkittäisi reitin omille sivuilleen luontokohteiden joukkoon, jotta useampikin kiinnostunut voisi sen löytää.

salmisto2
Me törmäsimme useampaankin lammaslaumaan

Alueella on tällä hetkellä maisemanhoitotöissä lammaslaumoja. Alueet onkin aidattu visusti, mutta aitojen yli kulkee puisia käymäsiltoja. Kiitos lampaiden, kaipailemamme reitti oli kaluttu putipuhtaaksi, eikä meidän tarvinnutkaan kahlata kainaloon ulottuvassa kasvillisuudessa.

salmisto4
Liuskalehtinen leppä ilahdutti erikoisuudellaan
salmisto5
Näkymät ylhäältä lintutornilta

Kiersimme alueen länsireunaa pitkin ja suuntasimme metsän läpi lintutornille (kartta täällä). Matkalla seurasimme luontopolun opasteita ja ihmettelin niin lampaita kuin liuskalehtistä leppääkin. Saapuessamme lintutornille oli alueella hiljaista. Näimmekin vain yksinäisen joutsenen ja yhden kurjen. Muina vuodenaikoina lajistoa voi bongailla runsaammin. Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry:n sivuilla on kerrottu alueen lintutietoutta laajemmin. Lintutornin luona on myös geokätkö.

salmisto7
Maisemat olivat upeita, vaikka tihkusade meitä hätyyttikin

Salmistonmäellä on kaksi esihistoriallista asuinpaikkaa. Niiden kampakeramiikkalöydöt ovat ajalta 2500-2000 eaa. Paikka onkin kiinnostava luonto-, kulttuuri- ja maisemakohde.

Hyvin kaluttua niittyä
Hyvin kaluttua niittyä
salmisto3
Lampaat olivat siistineet polkujen kasvillisuuden lyhyeksi

Maasto oli paikoitellen hyvinkin epätasaista ja matkalle mahtui myös nousuja. Ainakin tällä hetkellä maa oli myös hyvin märkää ja savista, joten ilman kumisaappaita oli paikalle turha lähteä. Pienille lapsille tai huonosti liikkuville myös saappaan imaisevat ja liukkaat mutelikot saattavat osoittautua turhan haasteellisiksi. Lampaiden laidunnustyö oli vähentänyt korkean kasvillisuuden määrää helpottaen osaltaan liikkumista.

Salmistonmäellä oli mukava retkeillä ja opin taas paljon uutta. Hissukseen saan kerrytettyä paikallistuntemustani alueen luontokohteista paremmaksi, mutta monen monituista paikkaa on vielä käymättä. Minulle saakin ehdottomasti vinkata mielenkiintoisimmista luontoretkikohteista alueella!

-Annukka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s