Somerolla retkeilemässä

Eilen Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys järjesti maastoretken Somerolle. Museomestarimme tarjoutui huolehtimaan museosta työpäivän ajan, joten minä pääsin hyppäämään mukaan matkalle tutustumaan paikallisiin luontokohteisiin. Suuntasimmekin aamulla kimppakyydillä Somerolle ja tutustuimme lyhyesti Hovilan kartanon pihapiiriin.

somero1
Somerniemen vanhan metsän kuusikkoa

Ensimmäisenä maastokohteena listallamme oli Somerniemen vanha metsä. Kyseessä on 16 hehtaarin luonnonsuojelualue, joka kuuluu vanhojen metsien suojeluohjelmaan ja nykyisin myös Natura-verkostoon. Polku vei meidät varttuneen kuusikon halki rantaan, joka oli lehtomaista kangasta. Alueella on useita lähteitä, vaikka niitä ei meidän reittimme varrelle osunutkaan. Vanhoja puita ja etenkin haapoja ihallessa ei ollut vaikea uskoa, että alueelta on tehty myös  liito-oravahavaintoja. Polkuja kulki maastossa paikoitellen, mutta myös metsä oli kohtalaisen helppokulkuista.

somero3
Iso-Valkeen rannallalta avautuvat kauniit maisemat

Seuraavana suuntasimme Iso-Valkeen järvelle. Meitä tervehti heti rannalle saapuessamme utelias kuikka. Itse järvi osoittautui upean kirkasvetiseksi vesistöksi ja ilmeisesti paikka onkin myös sukeltajien suosiossa.  Järven rannoilta löytyy soistuneita kaistaleita ja lehtomaisia paikkoja, joten nähtävää riittää. Iso-Valkeen alue kuuluukin laajempaan Hyyppärän harjualueeseen, joka kuuluu Natura 2000 -kohteisiin.

somero4
Nuotiopaikalla on myös laavu

Matkalla meitä vastaan tuli makkaranpaistossa ollut lapsiperhe. Alueen leveät ja helppokulkuiset polut olivatkin oivalliset myös perheen pienempien tallattaviksi. Itse pistin merkille myös järven kiertävien geokätköjen sarjan. Ne ja kaunis järvi houkuttavatkin uusintavierailulle paremmalla ajalla. Järven rannoilta löytyykin niin nuotipaikkoja kuin laavujakin, joten mahdollisuudet monenlaiseen retkeilyyn ovat olemassa.

somero5
Kalattomannotkon suppajärvi on erikoinen kohde

Seuraavana siirryimme pienen matkan päähän Kalattomannotkoon. Se on perustettu luonnonsuojelualueeksi maanomistajien hakemuksesta jo vuonna 2002. Lampi sisältyy samaan Hyyppärän harjuelueen Natura-alueeseen kuin Iso-Valkeekin. Käytännössä alueeseen kuuluu suppalampi ja sen lähialueet. Lammen rinteet ovat hyvin jyrkät, eikä huonojalkaisen kannatakaan ottaa tätä kohdetta kiikariinsa. Itse lampi on jylhän näköinen supan pohjalla, joskin alhaalla oleva vedenpinta tekee maisemasta hieman surkean.

Viimeisenä vierailimme pikaisesti Yrttikorvessa. Se on noin 0,7 hehtaarin kokoinen alue, joka kuuluu isompaan Kaskistonkorpeen. Kaskistonkorpi puolestaan kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan ja sekä Hyyppärän harjuelueen Natura-alueeseen. Yrttikorpi itsessään on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi.

somero2
Maariankämmekät kukkivat Yrttikorvessa

Kuljimme alueelle kangasmetsän läpi polkua pitkin. Ensimmäisenä silmään pisti metsäkasvillisuuden seasta väinönputken korkealle kurottuva kukinto. Korvessa sijaitseekin Etelä-Suomessa harvinaisen väinönputken esiintymä. Myös maariankämmekät kukkivat alueella kauniina. Maasto itse kasvustojen luona oli hyvin vaikeakulkuista ja upottavaa, joten tyydyimme ihailemaan kasveja vähän kauempaa.

Päivä oli mukava sukellus somerolaisiin luontokohteisiin, vaikka moni paikka jäikin vielä kokematta. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsen monille luontoretkille niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Vinkatkaa siis ihmeessä, jos tiedätte upeita luontokohteita täältä alueelta!

-Annukka

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Somerolla retkeilemässä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s