Matkalla

Avasin museon alaoven ensimmäistä kertaa toukokuussa. Kaatosade pieksi maata ympärilläni, ja säntäilin puhelin korvallani pitkin Kehräämöalueen taloja hakien yhtä aikaa niin sateensuojaa kuin määränpäätä matkalleni. Ilma oli kolea ja täynnä viipyilevän kevään tuntua. Oikea ovi löytyi lopulta, ja astuin sisälle museoon.

Seuraava matka museolle oli lempeämpi. Aurinko paistoi kiihkeänä, ja kesä tarjoili meille parastaan. Ilmassa tuoksuivat kukat, joki lauloi hiljaista lauluaan. Käsipuolessani oli tempoileva parivuotias ja vierellä sisareni. Museon ovi löytyi nyt helposti, etsimättä.

luonnonhistoriallinen museo tiiliseinäMuutamaa viikkoa myöhemmin olin taas alaovella, mutta tunnelma oli jälleen uusi. Ilmassa oli kuplivaa odotusta ja intomieltä. Tällä kertaa astuin sisälle aloittaakseni työni museonhoitajana. Vaaleat portaat johdattelivat minut yläkertaan. Salissa minua tervehtivät museon tuoksu, lasin taakse lukitut näytteet sekä vitriinirivistöt.

Luonnonhistoriallisen museon matka on alkanut paljon ennen omaa taivaltani sen käytävillä. Vuonna 1956 Suomen ensimmäinen paikallinen luonnonsuojeluyhdistys irtaantui itsenäiseksi toimijaksi muodostaen Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys ry:n. Yhdistyksen perustajana toimi Torild Brander, joka hoiti myös puheenjohtajan virkaa yhdistyksessä aina kuolemaansa asti. Yhdistys teki heti alkutaipaleeltaan lähtien paljon tutkimustyötä Lounais-Hämeen alueella. Tämän perusteellisen työn tuloksena kertyi myös kunnianhimoinen määrä museoaineistoa. Lopulta tätä materiaalia esittelevän yleisömuseon avaaminen tuntui johdonmukaiselta seuraavalta askeleelta ja varsinainen museo näkikin päivänvalon vuonna 1968.

Forssan Luonnonhistoriallinen Museo on seikkaillut vuosien varrella tilasta toiseen kotiutuen lopulta Kehräämöalueelle vuonna 1988. Tiloihin kuuluu varsinaisen museosalin lisäksi esimerkiksi erilaisia varastotiloja, luentosali sekä henkilökunnan toimistoja. Nykyisellään museolla on nähtävillä noin 6000 näyttelyesinettä, joista noin tuhat on täytettyjä eläimiä. Museo esittelee niin nisäkkäitä, lintuja, kaloja kuin hyönteisiäkin. Kantavana teemana läpi museon on luonnonsuojelu eri muodoissaan.

Läppäri, kuppi teetä ja museo. Tästä se lähtee.
Läppäri, kuppi teetä ja museo. Tästä se lähtee.

Museo on jatkuvassa liikkeessä ja matkalla kohti tulevaa. Minusta tule hetkeksi osa tuota matkaa, jonka tahdon jakaa myös teidän kanssanne. Blogi toimii tässä oivallisena työkaluna, liittäähän se museon uudella tavalla osaksi nykypäivän viestintää sekä tarjoaa kanavan jakaa arkeamme. Tahdon kertoa, mitä museolla kulloinkin tapahtuu, millaista työtä me teemme ja millaisia hetkiä päiviimme osuu. Lämpimästi tervetuloa mukaan matkalle!

-Annukka

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Matkalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s